Test dla VIPa

Data publikacji: 3 lipca 2018, 12:26
Test dla VIPa
6
Symboliczny puchar dla zdobywcy II miejsca w konkursie VIPów /fot. L-instruktor

Ile metrów od obiektu chronionego stawia się znak B-29 "zakaz używania sygnałów dźwiękowych"? W jakim wieku są dzieci, przed którymi ostrzega znak A-17? Na takie pytania opowiadały VIPy w teście podczas konkursu "Instruktor Roku 2018" w Pile.

L-instruktor dotarł do 15 pytań, z których ułożony był test, któremu poddali się zaproszeni na finał konkursu "Instruktor Roku". Tegoroczna edycja imprezy odbyła się 23 czerwca w Pile (czytaj tutaj: wywiad Jolanty Michasiewicz z Krzyszofem Skałeckim, prezesem Stowarzyszenia Instruktorów i Ośrodków Szkolenia Kierowców w Pile).

W zmaganiach mogli wziąć udział nie tylko instruktorzy. Testowi poddali się także zaproszeni goście. Ich konkurencja - "Przepisy Ruchu Drogowego dla Vipów" polegała na rozwiązaniu testu. Poniżej publikujemy pytania. Poradziłbyś sobie z wszystkimi?

1. Znak A-16 "przejście dla pieszych" umieszcza się zawsze przed:
    A. przejściem dla pieszych z sygnalizacją świetlną na drodze na której dopuszczalna prędkość wynosi powyżej 60 km/h;
    B. przejściem dla pieszych bez sygnalizacji świetlnej na drodze na której dopuszczalna prędkość wynosi powyżej 50 km/h;
    C. przejścuiem bez sygnalizacji świetlnej wyznaczonym pomiędzy skrzyżowaniami.

2. Znak A-17 "dzieci" stosuje się w celu ostrzeżenia o miejscu na drodze szczególnie uczęszczanym przez dzieci w wieku:
    A. 6 lat;
    B. 10 lat;
    C. 17 lat.

3. Znak A-27 "nabrzeże lub brzeg rzeki" ostrzega kierujących o:
    A. brzeg rzeki lub kanału jest w odległości nie większej niż 20 metrów od krawędzi jezdni;
    B. brzeg rzeki lub kanału może być w odległości 10 metrów od krawędzi jezdni;
    C. nabrzeże może być w odległości 15 metrów od krawędzi jezdni.

4. Liczba umieszczona w znaku B-15 powinna być mniejsza niż odległość między elementami konstrukcyjnymi obiektu ograniczającego skrajnię poziomą o:
    A. 1 metr;
    B. 0,5 metra;
    C. 0,4 metra.

5. Znak B-29 "zakaz używania sygnałów dźwiękowych" może być ustawiony przed obiektem chronionym przed hałasem w odległości około:
    A. 1000 metrów;
    B. 500 metrów;
    C. 150 metrów.

6. Przy stopniowym zmniejszaniu dopuszczalnej prędkości odległość między znakami B-33 może wynosić:
    A. 100 metrów;
    B. 150 metrów;
    C. 300 metrów.

7. Jeżeli długość odcinka drogi objętego zakazem postoju (między skrzyżowaniami) poza obszarem zabudowanym wynosi 2000 metrów, ile razy powinien być ponowiony znak zakazu postoju wraz z tabliczką T-25b "kontynuacja zakazu"?
    A. przynajmniej raz;
    B. przynajmniej 3 razy;
    C. maksymalnie 3 razy.

8. Znak C-12 "ruch okrężny" może być ustawiany przed skrzyżowaniem w odległości:
    A. 50 metrów;
    B. 20 metrów;
    C. 30 metrów.

9. Wspólne użytkowanie drogi dla pieszych i rowerów może być stosowane jeżeli (symbole znaków C-13 i C-16 oddzielone od siebie poziomą białą kreską):
    A. Natężenie ruchu pieszych nie przekracza 450 osób/h, a rowerów nie przekracza 50/h;
    B. Natężenie ruchu pieszych nie przekracza 750 osób/h, a rowerów nie przekracza 500/h;
    C. Przepisy tego nie określają.

10. Znak D-1 "droga z pierwszeństwem" może być umieszczony przed skrzyżowaniem w następujących odległościach:
    A. 150 metrów;
    B. 100 metrów;
    C. 50 metrów.

11. Znak D-6 "przejście dla pieszych" może być umieszczony od krawędzi przejścia od strony nadjeżdżających pojazdów w odległościach:
    A. bezpośrednio przed przejściem dla pieszych;
    B. do 5 metrów przed przejściem dla pieszych;
    C. do 2 metrów przed przejściem dla pieszych.

12. Odległość między przejściami nie powinna być mniejsza niż:
    A. poza obszarem zabudowanym mniejsza niż 1000 metrów;
    B. w obszarze zabudowanym mniejsza niż 100 metrów na drogach dwujezdniowych;
    C. w obszarze zabudowanym mniejsza niż 100 metrów na drogach jednojezdniowych.

13. Punktowe elementy odblaskowe wyznaczają:
    A. barwy żółtej prawą krawędź jezdni;
    B. barwy czerwonej lewą krawędź jezdni;
    C. barwy białej lewą krawędź jezdni.

14. Znak P-1 "linia pojedyncza przerywana o podwójnej szerokości, w której kreski i przerwy są równe", informuje że wyznaczony pas ruchu jest pasem:
    A. ruchu powolnego;
    B. ruchu dla rowerów;
    C. dla autobusów, trolejbusów regularnych linii komunikacji publicznej.

15. Jezeli na postoju taksówek nie umieszczono znaku D-20, to kończy się on:
    A. w odległości nie większej niż 100 m przed znakiem D-19;
    B. w odległości nie większej niż 20 m przed znakiem D-19;
    C. odległość ta nie jest określona przepisami.

Komentarze

  1. kolo

    kolo   12 lipca 2018, 11:59

    Zgłoś nadużycie Cytuj

    Mam 10/15.. to też nie jestem VIPem.. nie potrzebuje być.. 1C, 2B, 3B, 4A, 5C, 6A, 7B, 8B, 9A, 10C, 11A, 12C, 13C, 14B, 15B...

  2. kolo

    kolo   12 lipca 2018, 10:25

    Zgłoś nadużycie Cytuj

    Gdzie są odpowiedzi? Poza grzebaniem w rozporządzeniu?

  3. Balthier

    Balthier   11 lipca 2018, 03:27

    Zgłoś nadużycie Cytuj

    Ciekawi mnie jak by zdał ten test szanowny użytkownik: @ABC.

  4. Leszek Drugi

    Leszek Drugi   7 lipca 2018, 18:41

    Zgłoś nadużycie Cytuj

    Nie było żadnych pytań z ustawy o kierujących pojazdami? Dziwne. Może znajdziemy je w edycji "Zarządca drogowy roku". Mi wyszło, że nie jestem VIPem.

  5. czytajacy

    czytajacy   3 lipca 2018, 17:24

    Zgłoś nadużycie Cytuj

    Może zamiast odpowiedzi na durne pytania lepiej odpowiedzieliby na pytanie: Czy włączać kierunkowskaz przed "rondem"?

Dodaj komentarz

Twój komentarz został wysłany do Moderatora. Zostanie opublikowany po akceptacji przez Administratorów portalu. Jeżeli chcesz uczestniczyć w dyskusji i publikować swoje opinie bez opóźnień zaloguj się lub załóż bezpłatne konto w portalu.
Wystąpił błąd podczas dodawania komentarza.
Komentujesz artykuł jako Gość. Twój adres IP będzie zapisany do wiadomości administratora serwisu L-instruktor. Kontynuując zgadzasz się na ten warunek. Zaloguj się, aby Twój komentarz był od razu widoczny.

Serwis wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam. Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.